Artiklar

Här kan du läsa intressanta inlägg, nyheter och insikter från Jenkler IT AB.

Mobilanpassa din hemsida

Senast uppdaterad: 2024-01-15

Enligt Svenska Internetstiftelsen har datoranvändandet i Sverige minskat till förmån för mobilen. Hela 93 procent av de svarade sa att de använde mobilen regelbundet, medans datoranvändningen i jämförelse låg på 81 procent. För att nå ut till dessa användare måste därför din hemsida vara anpassad för att visas på mobila enheter. I den här artikeln berättar vi vad mobilanpassning innebär och hur du kommer igång.

Vad betyder mobilanpassning?

Allt sedan introduktionen av smarta mobiler vid slutet av 2000-talet har det mobila internetanvändandet stadigt ökat. Risken att denna trend ska avtas är oerhört liten och surfandet från alternativa enheter än den traditionella stationära datorn är i stort sett garanterat att öka. Hur din hemsida visas på dessa enheter beror på ett antal faktorer. För de vanligaste mobila enheterna – de smarta mobilerna och surfplattan – är det främst skärmstorleken som är avgörande, men framförallt är det hur du väljer att anpassa sidan för dessa som spelar roll. Utan en mobilanpassning visas din sida i bästa fall som för en vanlig dator, vilket för enheter med mindre skärm gör att texten blir liten och oläsbar. I värsta fall blir dock din sida en grötig röra med bilder och text på fel plats eller ihopträngda på varandra.

En snabb definition av mobilanpassning kan därför vara detta; att som namnet antyder anpassa en sidas innehåll, så att den inte bara visas bra på en vanlig dator, utan också på mobila enheter. Anpassningen bör omfatta både utseende och funktion. Texter måste göras läsbara och storlekar på knappar m.m. justeras, men även menyer eller enskilda element kan behöva tänkas om för att bättre fungera på en liten (pek)skärm. Målsättningen är att göra innehållet så friktionslöst som möjligt för användaren att ta till sig.

Fem skäl till varför mobilanpassning är viktigt

Varför behövs då mobilanpassning? Som tidigare nämnts pekat statistiken på att mobilanpassning behövs, men det finns även andra, mindre uppenbara skäl. Nedan listar vi de främsta argumenten till varför mobilanpassning är så viktigt. Kanske är det några du inte känner till?

Statistiken

Enligt Statista sker mer än hälften av all webbtrafik i världen genom mobila enheter och i vissa delar av världen är denna procent ännu högre. Är din sida inte anpassad för dessa enheter kan det leda till att du tappar besökare. På en icke-mobilanpassad sida kan användare behöva zooma in för att läsa innehåll och ha allmänt svårt att finna det den letar efter. Det kan upplevas frustrerande och leder till att användaren lämnar sidan.

Nå ut till din målgrupp

I Sverige ökade andelen som har tillgång till en mobiltelefon för att nå internet från 82 procent till 88 procent från åren 2018 till 2021. Främst sker ökningen bland de yngre, där nästan alla under 45 använder smartmobilen regelbundet. Har du en yngre målgrupp kan det därför vara extra viktigt att vara anpassad för just smarta mobiler. Surfplattan används däremot oftare i äldre åldersgrupper än i yngre, även om mobilen är vanligare även där. Störst användning sker i åldrarna 56–75 år enligt Internetstiftelsens undersökning. Har du därför en sida med många besökare i denna målgrupp kan det vara extra värdefullt att spendera tid på att göra sidan snygg och välfungerande på dessa.

Mikroögonblick

Idag har de flesta med sig mobiltelefonen överallt och har den inom minst en armlängds avstånd när de behöver söka information om något. Vare sig de befinner sig i en affär och vill jämföra priser, är hemma och söker information om ett kommande köp eller är ute med vänner och behöver få vägbeskrivning till närmaste restaurang. Google kallar dessa ögonblick för ’micro-moments’, vilket de definierar som ”de ögonblick som sker när vi reflexmässigt vänder oss till en (vanligtvist mobil) enhet i behov av att lära oss något, göra något, upptäcka något, se något eller köpa något”. Genom att skräddarsy din hemsida så den möter användarens behov i dessa ögonblick kan du fånga in fler besökare och förbättra chansen att dessa omsätts till kunder.

Mikroögonblick
Mikroögonblick. Källa: Google.

Hastigheten är viktig

Enligt Google/Ipsos övergav 29 procent av mobiltelefonanvändare en sida om de hade svårt att hitta informationen de sökte, eller om sidan var för långsam. Av dessa gjorde 70 procent det pågrund av av långa laddningstider. Eftersom vårt behov ofta är mer omedelbart vid mobilt surfande är hastigheten extra viktigt, men också pågrund av faktorer som begränsade dataplaner där varje nedladdad megabyte räknas. Man måste också tänka på att en sida som laddas snabbt på en stationär dator kanske inte laddas lika snabbt mobilt, eftersom prestandan på mobila enheters processorer och minnen är begränsade. Med optimerade bilder och övrigt anpassat innehåll kan hastigheten förbättras avsevärt.

Google

År 2016 annonserade Google att de skulle successivt övergå till att använda mobilversionen av webbsidor för deras sökmotorindexering, s.k. ”mobile first indexing”. Tidigare användes desktopversionen av en sida för att avgöra relevansen av en sökträff, men i och med att flertalet nu söker med mobila enheter såg Google en risk att sidans faktiska innehåll inte stämde överens med sökningen. Mobile first indexing är nu standard för alla nya webbsidor sedan juli 2019. En webbsida kan då riskera att hamna längre ner bland sökresultaten om den är dåligt eller felaktigt mobilanpassad.

Nu har du lärt dig vad mobilanpassning är och varför det behövs. I nästa del berättar vi hur du kan gå till väga för att mobilanpassa din hemsida. Läs nästa avsnitt här.

Av: Jenkler
←  Tillbaka